Topplistan – bästa FTP-klienterna som är gratis

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

En FTP-klient är nästan ett måste för oss som utvecklar hemsidor för att snabbt kunna ladda upp eller ladda ner filer till och från webbservern. FTP-klienterna använder sig utav protokollet File Transfer Protocol och som är ett kommandobaserat protokoll för överföring av data.

File Transfer Protocol (FTP) är på många sätt osäkert då användarnamn och lösenord skickas i klartext vilket då kan vara ett problem om någon har tillgång till att avlyssna dataströmmen men man kan med hjälp av SSH eller SSL kryptera dataströmmen.

Det finns många bra gratis FTP-klienter ute på internet idag och man behöver inte lägga ner några pengar för att få den funktionaliteten man behöver för att kunna sköta sin hemsida.

FileZilla

http://filezilla-project.org/

FileZilla är mångas favorit och jag måste nog instämma om att det är helt enkelt en av de bästa FTP-klienterna ute på marknaden just nu. FileZilla har allt du kan tänkas behöva vid dataöverföring så som SFTP, site manager, SSL, drag and drop med mycket annat men det enda viktiga som saknas är server to server transfer (FXP) men det här är en funktionalitet som många personer inte behöver.

Den nya versionen V3 stöds nu också av Linux, MAC OS X och FreeBSD vilket är ett stort plus för oss som kör både Windows och Linux.

Det finns nu också FileZilla FTP Server för ni som vill sätta upp en egen FTP-server och vad som skrivs på internet så är det programmet minst lika bra som FTP-klienten.

Plus

 • Enkel att använda
 • Många funktioner
 • Bra site manager funktion

Minus

 • Saknar FXP, server to server transfer
 • Stöds inte av Windows 2000 och äldre versioner av Windows.

Free FTP

http://www.coffeecup.com/free-ftp/

Klienten utvecklas av Coffeecup Software som idag har det bästa användargränssnittet vilket gör att Free FTP är den bästa FTP-klienten för nybörjare.

Det här företaget visar verkligen att bara för att FTP-program är för lite mer datorvana användare så behöver inte gränssnittet få lida.

Enklare blir det inte; Vill du koppla upp dig till din webbserver för att överföra några filer så gör du det på ett väldigt enkelt sätt. Men det fina gränssnittet kostar och det kostar just på funktionaliteten men är du bara ute efter en enkel FTP-klient för att föra över filer så passar Free FTP bra.

Plus

 • Bästa användargränssnittet
 • Litet program

Minus

 • Saknar många funktioner

FireFTP

Vi kan inte längre rekommendera denna klient.

Använder du dig utav FireFox webbläsaren? Då kan du installera detta underbara insticksprogram för FireFox som nu har fått väldigt bra funktionalitet.

Efter de senaste uppdateringarna stödjer nu detta insticksprogram SFTP som möjliggör att du kan köra en krypterad dataström. FireFTP har nu också fått stöd FXP (server to server transfer) vilket betyder att du nu kan föra över filer/data från en webbserver till en annan webbserver utan att behöva ladda ner filerna först.

Plus

 • Enkelt att använda
 • Har stor funktionalitet

Minus

 • Insticksprogram, du behöver FireFox webbläsaren
 • 4 GB nedladdningsgräns

Cyberduck

Vi kan inte längre rekommendera denna klient.

För MacOS användarna finns det Cyberduck som är en open source klient med god funktionalitet. En väldigt bra funktion som Cyberduck erbjuder är att via inställningarna välja en extern text editor vilket betyder du kan få använda ditt favoritprogram så som Notepad när du vill göra ändringar till dina filer live via FTP-klienten.

Cyberduck finns nu också till Windows i beta version.

Plus

 • Finns möjlighet att ändra till en extern text redigerare så som Notepad