Domäner

I det här skedet har du antagligen redan bestämt dig för att registrera dig ett domännamn för din hemsida och att välja domännamn är inte helt enkelt. Har du tänkt bygga en hemsida på svenska rekommenderar vi att du väljer toppdomänen .SE men ibland så är namnet redan registrerat av någon annan och då finns också möjligheten att registrera .NU som är en nationell toppdomän för ön Niue i Stilla havet men som lämpar sig bra till svenska hemsidor.

Har du tänkt nå internationella besökare så finns det generiska toppdomäner så som .com, .net, .org och .biz med flera andra att välja på. Generiska toppdomäner (gTLD) har ingen koppling till ett specifikt land och är avsett till den internationella skaran. Det är alltid rekommenderat att försöka få tag i .com som första val dock finns det ett undantag om du t.ex. ska starta en organisation så bör du välja .org.

Allmänna Tips

Det är viktigt att du väljer så kort domännamn som möjligt då det är lättare för besökaren att komma ihåg adressen vilket är viktigt om du vill ha återkommande besökare. Det bör också vara ett namn som är enkelt att stava.

Har du precis startat ett företag och letar efter ett domännamn så rekommenderar vi du försöker få tag i ett domännamn med ditt företagsnamn. Har du ett långt/svårt företagsnamn så kan det dock vara enklare för kunden om domännamnet har namnet med sysslan företaget jobbar med så som glasruta.se.

Det är också rekommenderat att du inte använder dig utav bindestreck i ditt domännamn då det inte fyller någon mening och bara gör det svårare för besökaren att skriva in domännamnet direkt i webbläsaren.
Priser på domäner i Sverige
Priserna skiljer sig inte speciellt mycket mellan olika domäner, men vissa webbhotell kan ta ut extra avgifter för specifika toppdomäner. Ett vanligt pris för en .SE-domän ligger runt 150 kr per år, medan .COM-domäner brukar kosta cirka 100 kr per år. Det finns dock vissa toppdomäner som är dyrare, såsom .tv och .me, som kan vara bra att undvika om de inte är nödvändiga för ditt användningsområde.

Tabellen nedan visar ungefärliga priser:

Domän Stödjer ÅÄÖ Pris/år
.SE Ja 150 kr
.NU Ja 150 kr
.COM Nej 100 kr
.NET Nej 100 kr
.EU Ja 70 kr
.ME Nej 160 kr
.ORG Nej 120 kr

Registrering

De flesta webbhotell i Sverige erbjuder registrering av domännamn dock kräver vissa att du köper ett webbhotellpaket när du registrerar ditt domännamn. Men det finns även webbhotell som erbjuder endast domänregistrering utan att behöva köpa till ett webbhotellpaket som underlättar för dig som redan har ett webbhotell.

En annan viktig del är att ta en titt på hur kontrollpanelen för domännamn ser ut hos det webbhotellet du har tänkt registrera ditt domännamn på. Tyvärr har många webbhotell en mycket krånglig kontrollpanel för att hantera domäner och det lämpar sig att ta en titt hur det ser ut innan du registrerar ditt domännamn, speciellt om du har tänkt registrera flera domäner och planerar att skapa en liten domänportfölj.

IDN-Domäner

2003 kom även så kallade IDN domäner (Internationalised Domain Names) som möjliggör att domäner kan innehålla t.ex. å ä ö. Detta kan underlätta för dig som söker en domän som inte är ledig men där ägaren till domänen har glömt att registrera sin IDN domän. Detta kan också vara värt att tänka på när du registrerar din domän om din domän innehåller å ä ö så bör du även registrera IDN-versionen t.ex. barplockning.se – bärplockning.se för att säkra upp båda namnen.

EMD-Domäner

EMD-domäner (Exact Match Domain) har varit väldigt pupulära de senaste åren då de fick en extra boost av Google när det gäller placeringar i Google och värderades högre än icke EMD-domäner.

Detta har nu ändrads då Google i september 2012 släppte en EMD uppdatering som tog bort den extra skjuts EMD-domäner fick i Google resultatet vilket många ansåg vara lite orättvis då många domäner innehöll dåligt innehåll men rankade väldigt bra.