City Network lägger till 50 nya toppdomäner

City Network lägger till 50 nya toppdomäner i sitt domänsök

Annonslänkar

På denna sida finns det länkar till andra webbplatser, så kallade affiliatelänkar. Om du väljer att köpa något via en sådan länk kan det innebära att vi tjänar en provision.

Du kan läsa mer om våra allmänna villkor på vår webbplats.

Stäng

City NetworkDenna vecka valde City Network att lägga till ytterligare 50 toppdomäner som du kan söka lediga domäner på. Innan du registrerar en domän finns det dock några saker att tänka på. Det är viktigt att notera att sökmotorerna inte betraktar alla CCTLDs som generiska domäner. Mer information om hur sökmotorerna tolkar detta finns längre ner i artikeln.

City Network har också uppdaterat sökfunktionen för att påskynda processen genom att nu använda en whois-databas. Det tidigare tillvägagångssättet innebar direktkontakt med källan för att kontrollera om en domän var ledig eller inte, vilket var mer tillförlitligt men kunde påverka hastigheten. Nu har de valt att använda whois-databasen, vilket kanske inte är lika tillförlitligt men betydligt snabbare.

Detta kallas preliminärt resultat och kan ha en felmarginal på 1-2%. När du klickar vidare för att beställa domännamnet genomförs en ny sökning via den faktiska källan för att säkerställa att det verkligen är ledigt.

Med ytterligare 50 nya toppdomäner kan du till exempel lansera din hemsida eller tjänst på flera språk och inrikta dig geografiskt mot nya länder.

Hela listan över de nya toppdomänerna är tillgänglig nedan.

BE CD CC CM CZ EC GG GL GR GS
GY HK HM HN COM.HR HT IM IO IS JE
KG LA LC LT LU LV LY MA MN MS
PE PM PW QA SC SH SI SO SR ST
SX TC TF TK TW VC WF YT NO FI

Planerar du att använda någon av dessa toppdomäner på den svenska marknaden?

I så fall bör du vara medveten om att många av dessa toppdomäner inte behandlas på samma sätt som .nu, vilket är en ccTLD (Country code top-level domain), utan istället betraktas som en gTLD (Generic Top Level Domain).

Detta kan förstås vara förvirrande för de flesta. I Sverige har vi ccTLD-domänen .se, som är vårt lands specifika domän och är knuten till Sverige. Det innebär att domäner med .se prioriteras av sökmotorn Google.se.

Sedan finns det gTLD-domäner som är generiska, vilket innebär att de inte är kopplade till något specifikt land. Dessa kan också prioriteras av Google.se. Dock finns det vissa ccTLD-domäner som Google har valt att behandla som vanliga generiska domäner (gTLD), eftersom många användare och webbplatsansvariga ofta betraktar dem som mer generiska än geografiskt specifika.

I tabellen ovan ser du vilka ccTLDs som betraktas som gTLD. Alla som är markerade i blått räknas som generiska domäner, medan alla andra är geografiskt knutna till sitt land.

Om du vill veta mer, gå vidare till City Networks hemsida här.