VPS

VPS är en populär lösning när ett vanligt webbhotellspaket (delad miljö) inte räcker till längre och då finns VPS-segmentet till ett överkomligt pris.

Fördelarna är många när det gäller VPS-lösningar och det som sticker ut framförallt är säkerheten som är betydligt bättre än på delad miljö tack vare att varje användare har sitt egna system och dessa system kan inte påverka varandra på något sätt.

En annan viktig faktor är att du får möjligheten till att skräddarsy ditt system så som du vill ha det, behöver du extra insticksmoduler / program så är det bara till att installera det på din virtuella server.

Prestandan blir också betydligt bättre när det gäller VPS jämfört med vanliga webbhotellspaket då resurserna så som CPU och ramminne tilldelas dedikerat till varje användare vilket möjliggör att du kan använda en eller flera CPUer till max utan att leverantören klagar.

 

Kort jämförelse mellan de billigaste vps-paketen hos de olika leverantörerna.

City Cloud  FS-Data Crystone Oderland
Minne/RAM  0.5 GB  1 GB  384 MB  256 MB
 CPU  1 st  1 st  1 st  1 st
 Utrymme  20 GB  100 GB  15 GB  10 GB
Trafik / månad  1 TB  1 TB  150 GB  100 GB
Startavgift  0,00 kr  495,00 kr  0,00 kr  0,00 kr
Månadsavgift 130,00 kr  199,00 kr  99,00 kr  83,00 kr

 

Nedanför listar vi leverantörer som vi rekommenderar för VPS-lösningar.

City Network – City Cloud

https://www.citycloud.se/

City Cloud är egentligen inte en renodlad VPS utan är ett vidareutvecklat system som bygger på moln-lösning vilket ger många fler fördelar jämfört med en vanlig VPS-tjänst.

Fördelen med moln-lösningen är att om hela den fysiska servern går ner som din virtuella server ligger på så flyttas din virtuella server med automatik till en annan fysisk server och fortsätter att vara online.

Rent prismässigt så är det ingen större skillnad mellan denna lösning och vanlig VPS-tjänst. Skillnaden är att det kostar per timme vad du använder istället för en fast kostnad per månad men i slutändan är det ingen skillnad i kostnad.

Ett exempel på det billigaste paketet hos City Cloud

 • 1 Processor
 • 0.5 Gigabyte RAM
 • 1000 Gigabyte dataöverföring per månad

Pris: 18 öre per timme eller cirka 130:- per månad

1000 Gigabyte trafik ingår alltid i alla paket och priset per gigabyte utöver dessa 1000 gigabyte är 25 öre per gigabyte. Det är dock väldigt svårt att förbruka denna enorma trafikmängd och det behövs säkert närmare 30-50 000 besökare per dag för att förbruka detta.

FS-Data

https://fsdata.se/server/vps/

FS-Data är också en väldigt populär leverantör av VPS-lösningar i Sverige och erbjuder precis som City Cloud en lösning som bygger på en molnplattform, en redundant och lastbalanserad miljö vilket ger väldigt hög tillgänglighet.

Skillnaden med denna molnlösning jämfört med City Networks molntjänst är att priset är fast och inte rörligt som på City Cloud. Skillnaden mellan rörligt och icke rörligt pris är minimalt och borde inte ses som en avgörande faktor vid val av leverantör.

Prisexempel – VPS Bas

 • 1 Gigabyte Ram
 • 1st CPU
 • 100 Gigabyte lagringsutrymme
 • 1000 Gigabyte dataöverföring

Det ingår även en kontrollpanel & SSH samt backup av alla dina filer regelbundet.

Pris: 199:- i månaden

Kort sagt så är detta ett väldigt prisvärt paket som ger väldigt mycket prestanda för ett relativt lågt pris.

Crystone – VPS

http://www.crystone.se/vps/

Crystone erbjuder fem olika VPS-paket som är färdiga eller som är skräddarsydda efter vanlig kundbehov. Du kan själv välja med att köra antingen Windows 2008 Server eller Linux OS lite beroende på vad du har tänk använda för mjukvara till din hemsida.

Du får full kontroll med root access till din virtuella server för att hantera den på bästa sätt.

Deras minsta paket kostar 99:- per månad och är avsett för lite mindre hemsidor. I paketet ingår en stark 2.27 GHz Xeon processor, 384 MB ramminne, 159GB datatrafik samt 15 GB lagringsutrymme.  Där finns alltid möjligheten till att uppgradera när det väl behövs, finns ingen anledning till att betala för resurser som inte används.

Oderland – VPS

http://www.oderland.se/virtuell-server/

Oderland är en annan känd leverantör av VPS inom Sverige som erbjuder bra tjänster till rimliga priser för både små och stora kunder. Även denna tjänst använder sig av en så kallad cloud-lösning likt City Cloud och FS-Data som ger en väldigt stabil driftmiljö för kunderna.

En annan intressant tjänst som Oderland erbjuder till sina VPS-kunder är så kallad SLA (Service-level agreement). Denna extra tjänst ger dig snabbare hjälp vid eventuella fel på din virtuella server och bättre övervakning i fall något fel skulle uppstå. SLA-tjänsten kostar extra men är väldigt bra om du driver större eller känsligare tjänster så som en webbutik .

Prisexempel – CloudVPS 256

 • 1 st CPU
 • 10 Gigabyte utrymme
 • 256 MB ram
 • 100 Gigabyte trafik per månad

Pris: 83:- i månaden

Prisexempel på tilläggstjänster: 50GB extra utrymme – 150 kr / månad, installation av webbserver / cPanel / MySQL, PHP & Brandvägg – 995 kr engångskostnad.

Men som alltid så är det rekommenderat att börja med det minsta paketet för att sedan lägga till resurser/prestanda efterhand när det behövs.