flytta hemsida till ett annat webbhotell

Så flyttar du enkelt en hemsida till ett annat webbhotell

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Många tror att det är väldigt svårt att flytta en hemsida men i själva verket så är det oftast väldigt enkelt och även om det är en dynamisk hemsida med användargenererat innehåll så går det oftast ganska smärtfritt. Här nedan är fem enkla steg till hur du flyttar din hemsida.

  • Steg 1: Hitta och registrera ett nytt webbhotellskonto
  • Steg 2: Skapa en backup av din hemsida till ditt nya webbhotell.
  • Steg 3: Ändring av domän DNS, ompekning av ditt domännamn.
  • Steg 4: Vänta tills dina DNS ändringar har propagerat genom internet.
  • Steg 5: Nu är det dags att kolla så andra och t.ex. Googlebot kommer åt din nya hemsida/webbhotell.

Steg 1: Val av nytt webbhotell, registrering av nytt webbhotellskonto

Flytt av webbhotellkonto

Anledningarna till varför du vill flytta din hemsida kan vara många men du kanske har tröttnat på ditt nuvarande webbhotell eller så har du helt enkelt vuxit så pass mycket att ditt webbhotell inte kan leverera vad du behöver. Detta är något du borde borde ha i åtanke när du väljer ett nytt webbhotell och ställa dig frågan varför du vill flytta.

Det du måste göra är att beräkna ungefär vad för resurser du behöver hos din nya leverantör så som bandbredd, utrymme, tekniker och support. Det är alltid bra att räkna med extra resurser om det är tänkt att din hemsida ska växa och blir större än vad den är idag. Ett bra sätt för att hjälpa dig vid beräkningen av resurser är att stämma av din besökarräknare och stämma av hur mycket bandbredd du använder dig av hos ditt nuvarande webbhotell.

Stirra dig inte blind på webbhotell som erbjuder 4000GB trafik med mera då det inte säger något om hur bra tjänsten levererar. Istället ska du beräkna ungefär vad du kommer att behöva och kolla runt på kundrecensioner och skapa dig en uppfattning om vilka företag som levererar bra tjänster.

Steg 2: Skapa en backup av din nuvarande hemsida till ditt nya webbhotell

Backup av hemsida

När du väl har valt ett nytt webbhotell och fått tillgång till ditt nya konto så ska du skapa en kopia av din hemsida för att sedan ladda upp den till ditt nya webbhotell. Använder din hemsida mer eller mindre statiska filer utan databas så är det bara att dra ner alla dina filer till en lokal map på din dator och sedan ladda upp filerna till din nya webbhotellsleverantör och går vidare till steg 3.

Men som de flesta hemsidor så finns där nästan alltid en databas som också behöver flyttas och här kan det vara lite problem. Det beror lite på vad för typ av hemsida du ska flytta men t.ex. så kan en blogg eller liknade flyttas utan några större problem. Det största problemet kommer till att flytta av hemsidor som använder sig av t.ex. forum eller något system som tar emot innehåll skapat av en användare/besökare. Vid en flytt kan det vara vettigt att du låser så att besökaren inte kan skapa något innehåll under tiden hemsidan flyttas till det nya webbhotellet.

Men innan du börjar flytta ditt innehåll så kan vad vara en bra idé att ta en liten titt på din domännamns TTL värde (time to live) vilket du oftast kan hitta hos ditt nuvarande webbhotell där du administrerar dina domäner. Kort sagt så beskriver TTL-värdet hur länge ett IP ska vara kopplat till ditt domännamn innan det kan/ska förnyas och den här tiden vill vi minimera till någon timme. Oftast har TTL ett värde på 43000-80000 vilket motsvarar 12 -24 timmar vilket du bör ändra till 3600 (1timme) för att snabba upp din flytt och när du väl har ändrat värdet så behöver du vänta ut den tiden innan du börjar flytta din hemsida.

När du väl har väntat ut den tiden så kan du börja göra en kopia av din hemsidas filer och när du ska ta en backup av din databas så är det enklast att du gör det här via export-funktionen i PHPMyAdmin som de flesta webbhotell använder sig av. Dock behöver större databaser lite hjälp och rekommenderar jag att du tar kontakt med ditt webbhotell som kan hjälpa dig med det.

Sedan är det bara att ladda upp alla filer till ditt nya webbhotell och eventuellt skapa en ny databas med samma namn som på din förra databas där du kan importera in dina tabeller du tog backup på och det gör du igen enklast via PHPMyAdmin import-funktion.

Efter det är det viktigt att du tar en koll på din hemsida när den väl är uppladdad på ditt nya webbhotell och här kan du inte använda dig av din domänadress i webbläsaren utan du måste använda dig av IP-adressen till din nya leverantör vilket oftast förklaras i e-postutskicket du fick när du registrerade dig hos ditt nya webbhotell. När allt ser okej ut så gå vidare till steg 3.

Steg 3 Ändring av domän DNS, ompekning av ditt domännamn

Vid det här laget så bör du fått information om vilka namnservrar / nameservers du ska använda dig av när du pekar om din domän till den nya leverantören. För att peka om din domän så behöver du administrera din domäns DNS parametrar vilket du gör via kontrollpanelen hos den leverantör du har registrerat din domän hos.

Steg 4 Vänta tills dina DNS ändringar har propagerat genom internet

Efter du har ändrat namnservrar så är det bara att vänta, i och med du har ändrade TTL-värdet till ett lågt värde så bör det inte ta någon längre tid. Under denna fas bör inte användare/besökare eller du uppdatera ditt innehåll på din hemsida då du inte vet riktigt var ditt nya innehåll kommer att hamna.

Steg 5: Nu är det dags att kolla så andra och t.ex. Googlebot kommer till din nya hemsida/webbhotell

Vid det här laget så kan du kolla hur långt propageringen av de nya DNS ändringarna har kommit genom att pinga din hemsidas adress för att se om ditt nya webbhotell dyker upp. Dyker de nya ip-adresserna upp så är det oftast på god väg och nya besökare kommer att komma fram till ditt nya webbhotell dock så kan det hända att gamla besökare kommer till det gamla webbhotellet fortfarande. Migreringen bör inte ta längre än 1-2 dygn och om du vill vara helt säker så är ett tips att titta i någon typ av ”access log” på ditt gamla webbhotell.

När väl alla besökare når ditt nya webbhotell är det läge att stänga ner ditt gamla webbhotellskonto.