Så publicerar du din hemsida på ett webbhotell

Så publicerar du din hemsida på ett webbhotell

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Hur du ska lägga upp din hemsida kan variera lite beroende på vilket webbhotell du har men i största allmänhet så är det likadant på varje webbhotell. Efter du har beställt ditt webbhotell så bör du fått lite inloggningsuppgifter så som

  • Inloggningsuppgifter till kontrollpanelen.
  • Inloggningsuppgifter till ditt FTP-konto.
  • DNS-uppgifter för ditt domänamn t.ex. ns1.domain.se, ns2.domain.se.
  • Vissa webbhotell skickar även med databasuppgifter direkt vid registreringen.

Domän – Peka domänen till ditt webbhotell

Ändra namnservrar

Det kan vara bra att planera lite i förväg om du har tänkt lägga upp din hemsidan på något specifikt datum då ompekningen av ditt domännamn kan ta upp till 48 timmar innan ditt domännamn pekar till ditt webbhotell, det kan gå mycket väl gå fortare så som några timmar men tiden kan variera väldigt mycket.

För att peka om din domän så behöver du logga in på din domänleverantörs kontrollpanel och leta efter något som heter nameservers eller namnservrar som oftast består av 2-5 fält där du ska skriva in ditt webbhotells namnservrar. Se bild:

Efter du har ändrat namnservrar så är det bara att vänta och se men oftast fungerar det efter några timmar.

Uppladdning av dina hemsida via FTP

Om du inte har en ftp-klient så passa på att läs vår artikel om gratis ftp-klienter  där vi listar de bästa klienterna som är gratis till både PC & Mac.

Men om du redan har en ftp-klient så behöver du bara mata in dina inloggningsuppgifter för FTP-servern som du bör ha fått från ditt webbhotell.

Efter att du har loggat in så bör där finnas en mapp som heter public_html och det är där du ska ladda upp din hemsida.

Databas – Databaskoppling

Här skiljer det sig mycket men via kontrollpanelen på ditt webbhotell bör du kunna skapa en ny databas men hos vissa webbhotell får du en databas direkt vid registrering utav ditt webbhotellskonto och uppgifterna för databaskopplingen kan du ha fått i det epostmeddelandet webbhotellet skickade ut vid registreringen.

Hur du sedan laddar upp alla tabeller i databasen skiljer sig lite men om du kör t.ex WordPress så behöver du bara konfigurera databaskopplingen för att sedan köra en installationsfil som finns i Worspress. Har du egna databastabeller som du har skapat så kan du oftast använda dig utav PHPMyadmin som de flesta webbhotell har i sin kontrollpanel.

Ta hjälp av ditt webbhotell

Om du känner att det här är något du inte klarar av eller att du känner dig väldigt obekväm så kan du alltid ta kontakt med ditt webbhotell och be dem att hjälpa dig med att lägga upp din hemsida. Annars finns det forumet här på hemsidan där du kan fråga om hjälp.