cPanel – Den bästa kontrollpanelen

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

cPanel är en av de mest populära kontrollpanelerna för webbhotell världen över, och dess användarvänliga gränssnitt och omfattande funktionalitet har gjort det till ett föredraget val för många svenska webbhotell. Denna artikel syftar till att ge en översikt över cPanel, dess fördelar och nackdelar samt en detaljerad genomgång av dess gränssnitt. Genom att förstå cPanel kan både nybörjare och erfarna webbplatsägare få ut det mesta av sina webbhotellstjänster.

cPanel är en webbaserad kontrollpanel som gör det enkelt för webbplatsägare att hantera sina webbplatser och serverfunktioner. Lanserad i slutet av 1990-talet, har cPanel utvecklats till en robust och pålitlig plattform som används av miljontals webbplatser världen över. Med cPanel kan användare hantera allt från domäner och databaser till e-postkonton och filer, allt från en centraliserad och intuitiv panel. Detta gör det möjligt för användare att administrera sina webbplatser utan att behöva djupgående teknisk kunskap.

Gränssnittet i cPanel

När du loggar in i cPanel möts du av en välorganiserad huvudpanel som är uppdelad i olika sektioner för enkel navigering. Huvudpanelen ger snabb åtkomst till alla de viktigaste funktionerna och verktygen du behöver för att hantera din webbplats effektivt. Gränssnittet är designat för att vara intuitivt och användarvänligt, vilket gör det enkelt för både nybörjare och erfarna användare att hitta och använda de verktyg de behöver.

När man jämför cPanels gränssnitt med andra kontrollpaneler som Plesk och egenutvecklade lösningar, finns det flera aspekter att beakta:

Användarvänlighet:

cPanel är känt för sitt intuitiva och användarvänliga gränssnitt, vilket gör det lätt för nybörjare att komma igång. Plesk erbjuder också ett användarvänligt gränssnitt, men vissa användare kan uppleva att cPanel är något mer intuitivt. Egenutvecklade lösningar kan variera kraftigt i användarvänlighet, beroende på hur väl de är utformade.

Funktionalitet:

cPanel erbjuder en omfattande uppsättning funktioner som täcker alla aspekter av webbplatsadministration. Från domän- och databashantering till e-postadministration och filhantering, allt finns samlat på en och samma plats. Dessutom stöder cPanel OneClick-installationer av populära webbapplikationer som WordPress, Joomla och Drupal, vilket gör det enkelt att installera och konfigurera nya webbplatser.

Stabilitet och prestanda:

cPanel är känt för sin stabilitet och pålitlighet, vilket gör det till ett säkert val för många användare. Plesk har också en hög nivå av stabilitet, medan egenutvecklade lösningar kan variera i prestanda och stabilitet beroende på hur de är implementerade och underhållna.

Support och dokumentation:

En av de stora fördelarna med cPanel är det omfattande stödet och den stora mängden dokumentation som finns tillgänglig online. Detta gör det enkelt att hitta lösningar på problem och lära sig mer om avancerade funktioner. Plesk har också bra support och dokumentation, medan egenutvecklade lösningar kan ha begränsat stöd och färre resurser tillgängliga.

Viktiga sektioner

cPanel är en omfattande kontrollpanel som erbjuder en mängd olika sektioner för att hantera alla aspekter av din webbplats. Dessa sektioner är designade för att vara intuitiva och användarvänliga, vilket gör det enkelt för både nybörjare och erfarna användare att administrera sina webbplatser effektivt. Här är några av de mest centrala sektionerna i cPanel och vad de har att erbjuda.

Domänhantering:

I sektionen för domänhantering kan du enkelt lägga till och administrera dina domäner och subdomäner. Här kan du också hantera omdirigeringar och DNS-inställningar, vilket ger dig full kontroll över hur dina domäner fungerar. Med cPanel kan du:

 • Lägga till nya domäner och subdomäner: Skapa och hantera primära domäner och obegränsat antal subdomäner.
 • Hantera omdirigeringar: Ställ in 301 och 302 omdirigeringar för att dirigera trafik från en URL till en annan.
 • DNS-hantering: Administrera DNS-poster som A-, CNAME-, MX- och TXT-poster, vilket är avgörande för att styra domäntrafik och e-postleverans.

Databashantering:

cPanel erbjuder kraftfulla verktyg för att hantera dina databaser. Med MySQL-databashanteraren och phpMyAdmin kan du skapa, redigera och administrera dina databaser med lätthet. Detta är avgörande för att köra dynamiska webbplatser och applikationer. Du kan:

 • Skapa och hantera databaser: Skapa nya MySQL-databaser och användarkonton, samt tilldela nödvändiga rättigheter.
 • phpMyAdmin: Använd phpMyAdmin för att utföra avancerade databasåtgärder, som att importera/exportera databaser, köra SQL-frågor och säkerhetskopiera data.
 • Optimering och reparation: Optimera och reparera databastabeller för att säkerställa att din databas presterar på toppnivå.

E-posthantering:

En annan viktig sektion i cPanel är e-posthanteringen. Här kan du skapa och administrera e-postkonton, ställa in vidarebefordringar och auto-svar, samt hantera spamfilter och andra säkerhetsinställningar. Detta gör det enkelt att hålla din e-post organiserad och säker. Funktioner inkluderar:

 • Skapa e-postkonton: Skapa och hantera obegränsat antal e-postkonton för din domän.
 • E-postvidarebefordran: Ställ in vidarebefordran av e-post till andra e-postadresser, både internt och externt.
 • Auto-svar: Konfigurera auto-svar för att automatiskt besvara inkommande e-post när du inte är tillgänglig.
 • Spamfilter: Hantera spamfilter för att minska mängden oönskad e-post som når din inkorg.
 • Webmail-åtkomst: Få tillgång till din e-post via webbmailklienter som Roundcube, Horde och SquirrelMail.

Filhanterare:

Filhanteraren i cPanel gör det möjligt att ladda upp, ladda ner och hantera filer direkt från din webbläsare. Med en intuitiv gränssnitt kan du snabbt och enkelt hantera dina webbplatsfiler utan att behöva använda FTP-klienter eller kommandoradsverktyg. Funktioner inkluderar:

 • Ladda upp och ladda ner filer: Hantera dina webbplatsfiler genom att enkelt ladda upp och ladda ner filer.
 • Skapa och redigera filer: Skapa nya filer och mappar, samt redigera filer direkt i webbläsaren.
 • Säkerhetskopiera och återställa: Säkerhetskopiera filer och mappar för att skydda dina data och återställa dem vid behov.

Säkerhetsfunktioner:

cPanel erbjuder flera säkerhetsfunktioner för att skydda din webbplats. Här kan du hantera SSL/TLS-certifikat, ställa in IP-blockering och använda andra säkerhetsverktyg för att skydda din webbplats från hot och intrång. Du kan:

 • SSL/TLS-hantering: Installera och hantera SSL-certifikat för att säkra din webbplats med HTTPS.
 • IP-blockering: Blockera specifika IP-adresser eller IP-intervall för att förhindra obehörig åtkomst till din webbplats.
 • Brandväggar och skydd: Använd inbyggda säkerhetsfunktioner för att skydda din webbplats från olika typer av attacker, såsom brute force-attacker och DDoS.

Applikationshantering:

Med OneClick-installationer kan du snabbt installera populära webbapplikationer som WordPress, Joomla och Drupal. Detta gör det möjligt att snabbt och enkelt komma igång med din webbplats utan att behöva manuellt ladda upp filer och konfigurera databaser. Funktioner inkluderar:

 • OneClick-installatörer: Använd Softaculous eller annan installerare för att snabbt installera webbapplikationer med ett enda klick.
 • Automatiska uppdateringar: Håll dina applikationer uppdaterade med automatiska uppdateringar för att säkerställa att de är säkra och presterar bra.
 • Hantera installationer: Hantera dina applikationsinstallationer direkt från cPanel, inklusive säkerhetskopiering och borttagning.

Andra bra utvecklarfunktioner i cPanel

Git hantering i cPanel

cPanel är känt för sina intuitiva och användarvänliga verktyg, men det finns många funktioner och möjligheter som få användare känner till. Här är några av de mer avancerade och dolda funktionerna i cPanel som kan hjälpa dig att få ut ännu mer av ditt webbhotell:

Backup Wizard: Många vet att cPanel erbjuder säkerhetskopiering, men få känner till Backup Wizard. Denna guide gör det enkelt att skapa fullständiga eller partiella säkerhetskopior av din webbplats, inklusive filer, databaser och e-post. Det är ett ovärderligt verktyg för att säkerställa att din data alltid är säker.

SSH Access: cPanel ger dig möjlighet att konfigurera SSH-åtkomst, vilket tillåter dig att säkert ansluta till din server via kommandoraden. Detta är särskilt användbart för avancerade användare som behöver köra kommandon direkt på servern.

Git Version Control: För utvecklare erbjuder cPanel integrerad support för Git, vilket gör det enkelt att hantera versioner av ditt projekt direkt från kontrollpanelen. Du kan skapa och klona repositories, vilket underlättar samarbete och versionshantering av dina webbprojekt.

Resource usage: Under ”Metrics” finns verktyg för att övervaka din webbplats prestanda och resursanvändning. Du kan se detaljerad information om CPU, minne och disk I/O, vilket hjälper dig att identifiera och lösa prestandaproblem innan de påverkar dina besökare.

Hotlink Protection: För att skydda ditt innehåll från att användas av andra webbplatser kan du aktivera hotlink-skydd. Detta förhindrar att andra webbplatser länkar direkt till dina bilder eller filer, vilket sparar bandbredd och skyddar ditt innehåll.

Leech Protection: Leech Protection är en funktion som hindrar användare från att dela sina användarkonton och lösenord offentligt. Om någon användare delar sina inloggningsuppgifter kan du automatiskt stänga av kontot och få en varning.

Custom Error Pages: cPanel låter dig skapa anpassade felsidor (t.ex. 404 och 500 fel) för din webbplats. Detta förbättrar användarupplevelsen genom att ge besökare användbar information och en estetiskt tilltalande sida även när de stöter på ett problem.

Cron Jobs: Med cPanel kan du ställa in och hantera cron jobs för att automatisera schemalagda uppgifter på din server. Detta är idealiskt för att köra skript vid specifika tidpunkter, som att uppdatera databaser eller generera rapporter.

Genom att utforska och använda dessa mindre kända funktioner kan du maximera effektiviteten och säkerheten för din webbplats, samtidigt som du drar nytta av cPanels fulla potential.

Nackdelar med cPanel

1. Kostnad
En av de största nackdelarna med cPanel är kostnaden. Licensavgifterna för cPanel kan vara relativt höga, särskilt för webbhotell som hanterar många konton. Detta kan i sin tur påverka priset på webbhotellstjänsterna, vilket gör dem dyrare jämfört med andra alternativ som erbjuder billigare eller gratis kontrollpaneler.

2. Komplexitet för Nybörjare
Även om cPanel är designad för att vara användarvänlig, kan den stora mängden funktioner och alternativ vara överväldigande för helt nya användare. Det kan ta tid att lära sig alla funktioner och förstå hur man bäst använder dem. För vissa användare kan detta innebära en brant inlärningskurva.

3. Begränsad Anpassningsbarhet
Jämfört med vissa egenutvecklade eller open-source kontrollpaneler, kan cPanel vara mindre flexibel när det gäller anpassning. Användare har begränsade möjligheter att ändra gränssnittet eller lägga till specifika funktioner som inte redan stöds av cPanel. Detta kan vara en nackdel för användare med mycket specifika behov eller önskemål.