är ddos-attacker ett hot mot svenska webbhotell

DDOS ett hot mot svenska webbhotell?

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Vad är då DDOS för något?

DDOS förklaring

DDOS är en förkortning för Distributed Denial of Service som bygger på ett stort nätverk av kapade system som är infekterade med en trojan. Varje infekterat system styrs från en kontrollpanel där angriparen talar om vilken typ av attack samt var attacken ska riktas. Tyvärr är användaren till det infekterade systemet helt omedveten om vad som pågår.

Oftast kommer attackerna från flera tusen till flera hundra tusen infekterade system vilket kan göra det svårt för webbhotellen att kunna filtrera ut attackerna.

Under de senaste månaderna har flera svenska webbhotell fått känna av stora DDOS-attacker antingen under en längre tid eller i perioder. Nu har inte jag någon insyn hur attackerna ser ut eller hur stora dem är men från vad jag har kunnat läsa mig till på olika driftbloggar så byter attackerna skepnad efter varje attack.

Det är lite av en katt och råtta lek och DDOS-attacker blir svårare och svårare att handskas med då det kommer nya attacktyper hela tiden. Den attacktyp som har vuxit stadigt under den senaste tiden är en typ av attack som beter sig som vanliga besökare och det är den här typen av attack som är väldigt svår att filtrera ut.

DDOS Binero

Binero har fått en hel del DDOS-attacker den senaste tiden speciellt efter de bytte lagringslösning i början av juli, finns där en koppling?

Lista över senaste attackerna på Binero

2013-08-14 – DDOS
2013-08-16 – DDOS
2013-08-17 – DDOS
2013-08-19 – DDOS
2013-08-22 – DDOS

Sen den 22e juli har där inte varit någon DDOS vad man kan läsa på deras Facebooksida eller driftsida vilket är positivt. Men frågan återstår om svenska webbhotell hotas av DDOS.

Jag tror Binero gör så gott de kan med sitt DDOS-skydd dock kommer det finnas attacker som Binero inte kommer kunna stoppa med enkel filtrering. Om attacken är stor nog på en viss kund kommer Binero antagligen att koppla bort kunden från webbhotellets nätverk för att skydda sina andra kunder.

Men jag tror många svenska webbhotell inte har satsat nog på skydd mot DDOS för det är något som helt klart kommer att öka den närmsta tiden och då gäller det att man bygger upp sitt skydd i god tid.

Det finns också externa lösningar som webbhotellen kan hyra in om det skulle bli ett stort problem i framtiden.

Lista över olika typer av DDOS

 • UDP Flood
 • SYN Flood
 • Ping of Death
 • Reflected Attack
 • Peer-to-Peer Attacks
 • Nuke
 • Slowloris
 • Degradation of Service Attacks
 • Unintentional DDoS
 • Application Level Attacks
 • Multi-Vector Attacks
 • Zero Day DDOS

Där finns så klart fler än dessa på listan och då förstår man snart vilket problem som uppstår när när t.ex. en Multi-Vector attack uppkommer där attacken består av flera olika typer av attacker samtidigt.

DDOS-skydd för VPS & Dedikerad server

Kör du VPS eller dedikerad server finns möjligheten till att köpa in DDOS-skydd utifrån från t.ex. Cloudflare eller Blacklotus. Mer om hur du kan skydda dig med hjälp av dessa tjänster finns på respektive hemsida.