SSL-Certifikat hos webbhotell

SSL-Certifikat hos webbhotell

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Säkerheten är idag en av de största utmaningarna för webbplatser och onlinetjänster. Kunder vill känna sig trygga och slippa oroa sig när de matar in sin personliga eller finansiella information på en webbplats.

Om du driver en webbshop eller annan webbplats som hanterar känslig data utan ett SSL-certifikat, riskerar du att förlora kunder. En webbplats utan säkerhetscertifikat uppfattas som osäker, vilket kan påverka kundens förtroende negativt.

SSL - säker kommunikation

Varför SSL-certifikat är viktiga

Vad är ett SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat (Secure Socket Layer) är en säkerhetsteknik som upprättar en krypterad länk mellan en webbserver och en webbläsare. SSL säkerställer att all data som överförs mellan servern och användarens webbläsare förblir privat och skyddad mot avlyssning.

SSL – Säker kommunikation

SSL-certifikat är en standard som används av miljontals webbplatser för att skydda viktig kundinformation. När en krypterad länk är upprättad mellan webbläsaren och webbservern, visas detta med ett hänglås i adressfältet och med https:// istället för http://.

När behöver jag ett SSL-certifikat?

SSL-certifikat är ett måste för alla webbshoppar och webbplatser som hanterar känslig användardata. Genom att använda SSL kan dina kunder känna sig trygga när de gör betalningar på din webbplats.

Även om du driver en vanlig webbplats utan känslig data, rekommenderas det starkt att använda SSL. Google rankar SSL-säkrade webbplatser högre i sökresultaten, och webbläsare som Chrome varnar användare för osäkra webbplatser. Detta gör SSL-certifikat viktiga även för webbplatser som endast lagrar användarnamn och lösenord.

Webbläsarvarningar för HTTP

Moderna webbläsare som Google Chrome, Mozilla Firefox och Microsoft Edge varnar användare när de besöker webbplatser som endast använder HTTP-protokollet istället för HTTPS. Dessa varningar kan vara så framträdande som en röd varningstriangel eller text som säger ”Inte säker”, vilket omedelbart kan skapa misstro hos besökare. För många användare innebär detta en högre risk för dataintrång eller bedrägerier, vilket kan leda till att de lämnar din webbplats direkt. Att inte ha ett SSL-certifikat kan därför inte bara påverka säkerheten negativt, utan även avskräcka potentiella kunder och besökare.

Kostnader och stöd hos webbhotell

Priserna för SSL-certifikat varierar, men har sjunkit avsevärt sedan 2013. Numera kan många webbhotell erbjuda gratis SSL-certifikat genom tjänster som Let’s Encrypt. Betalda SSL-certifikat kan kosta från några hundralappar till flera tusen kronor per år, beroende på certifikatets nivå och utgivare.

Det är viktigt att kontrollera hur ditt webbhotell stödjer SSL. Vissa webbhotell erbjuder endast SSL under deras egna domäner, vilket kan påverka din webbplats trovärdighet negativt. För att skapa trovärdighet rekommenderas webbhotell som stödjer SSL-certifikat under egen domän, till exempel https://dindomän.se.

Webbhotell som stödjer SSL under egen domän

Många moderna webbhotell stödjer idag SSL-certifikat under egen domän, som dessutom erbjuds gratis i webbhotellpaketen. Här är några populära exempel:

  • Loopia
  • Oderland
  • Miss Hosting
  • One.com

Sammanfattning

Att förhindra bedrägerier på din webbplats genom att använda ett SSL-certifikat är det bästa och enklaste sättet att skydda kundernas finansiella information. Det är ett kostnadseffektivt sätt att bygga förtroende hos dina kunder och presentera ditt företag eller din webbplats som en säker och pålitlig tjänst.

Ytterligare säkerhetsåtgärder

Förutom SSL-certifikat är det viktigt att implementera ytterligare säkerhetsåtgärder:

  • Regelbundna säkerhetskopior – Se till att ta regelbundna säkerhetskopior av din webbplats för att skydda mot dataförlust.
  • Starka lösenord – Använd starka och unika lösenord för alla dina konton och uppmuntra dina användare att göra detsamma.
  • Uppdateringar och patchar – Håll din webbplats och dess plugins uppdaterade för att skydda mot säkerhetssårbarheter.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att din webbplats förblir säker och pålitlig för alla användare.