obegränsade funktioner hos webbhotell

Vad innebär obegränsade funktioner hos webbhotell?

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Ordet ”obegränsat” har blivit ett populärt ord hos svenska webbhotelltjänster. Detta har varit väldigt populärt en längre tid utanför Sverige,  t.ex. företag som erbjuder obegränsad trafik eller obegränsad lagringsutrymme. Nu har det även kommit till Sverige för att stanna men vad innebär detta egentligen?

Är detta ett marknadsföringstrick?

Det kan mycket väl vara ett marknadsföringstrick. Men det behöver inte nödvändigtvis vara något negativt och kan faktiskt spara dig pengar. Ett exempel är att ett webbhotell kan erbjuda obegränsad datatrafik så att du inte behöver oroa dig för att nå trafikgränser.

Konkurrensen bland svenska webbhotell är idag väldigt hård, vilket gör att företagen måste hitta nya sätt att sticka ut. Att erbjuda obegränsade funktioner är ett sådant sätt.

Men missbruka inte det

Lista över vanliga obegränsade funktioner:

  • Obegränsad datatrafik – Även om datatrafiken är obegränsad, kan serverns uppladdningshastighet sätta stopp. Om du som kund har en maxhastighet på 10 Mbit/s, kan du maximalt överföra 108 GB per dygn. Detta är dock mycket stora mängder, och vanliga webbplatser når sällan dessa nivåer. Om din webbplats skulle kräva så mycket trafik, använder du antagligen en annan typ av tjänst än ett vanligt webbhotellskonto. Den obegränsade datatrafiken är mest till för att du ska slippa oroa dig för att nå bandbreddsgränsen för ditt konto.
  • Obegränsat lagringsutrymme – Detta är en mycket användbar funktion. Många kunder hos olika webbhotell upplever att diskutrymmet inte räcker till och tvingas kompromissa med vilka filer de kan ladda upp. Men med obegränsat lagringsutrymme behöver du inte bekymra dig om detta, så länge du inte missbrukar systemet.
  • Obegränsat antal extra domäner – Att kunna koppla obegränsat antal domäner till ett webbhotellskonto är fördelaktigt. Det innebär att du kan lägga upp nya hemsidor utan att behöva beställa ett nytt konto. Dock kan det finnas praktiska begränsningar, men möjligheten finns där.
  • Obegränsat antal e-postkonton – Även om du kan skapa obegränsat antal e-postkonton, kan det bli svårt att hantera alla. Detta är en funktion som är till nytta, men praktiskt användbarhet beror på hanteringsförmågan.

Viktigt att tänka på

När det gäller tjänster som erbjuder ”obegränsade” funktioner är det viktigt att inte missbruka systemet. Så länge du laddar upp filer som är nödvändiga för din hemsida, såsom högupplösta bilder som tar mycket utrymme, bör det inte uppstå några problem.

En annan viktig aspekt att tänka på är att databasens storlek ofta inte ingår i det tillåtna diskutrymmet. Många webbhotell har begränsningar för hur stora databaser får vara, eftersom stora databaser kräver mer minne och CPU-resurser.

Syftet med ”obegränsade” funktioner är att leverera tjänster som gör det enklare för webbhotellskunder att förstå och använda sina resurser effektivt.

Ytterligare punkter att tänka på

  • Trafikövervakning och prestanda – Många webbhotell erbjuder verktyg för att övervaka trafik och webbplatsens prestanda. Detta kan hjälpa dig att identifiera eventuella flaskhalsar och optimera din webbplats för bättre användarupplevelse.
  • Säkerhet och säkerhetskopiering – Obegränsat utrymme innebär också att du kan säkerhetskopiera din webbplats regelbundet utan att behöva oroa dig för utrymmesbegränsningar. Se till att ditt webbhotell erbjuder regelbundna säkerhetskopieringar och har robusta säkerhetsåtgärder på plats.
  • Supportkvalitet – Även om funktionerna är viktiga, är kvaliteten på supporten avgörande. Ett bra webbhotell bör erbjuda 24/7 kundsupport för att hjälpa dig med eventuella tekniska problem eller frågor du kan ha.

Genom att hålla dessa aspekter i åtanke kan du bättre utnyttja de ”obegränsade” funktionerna som erbjuds av webbhotell och säkerställa att din webbplats fungerar smidigt och effektivt.