hur du enklast väljer ett webbhotell

Kort guide till hur du enklast väljer ett webbhotell

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Idag finns det säkert närmare 100 webbhotell och flera hundra tals planer att välja mellan på den svenska marknaden vilket gör att valet blir svårt för både nybörjare och professionella.

Men det finns några enkla steg till hur du kan välja rätt webbhotell för just ditt projekt för vare sig du letar efter ett nytt webbhotell eller ditt första webbhotell så vill du får ut så mycket som möjligt för pengarna.

1) Plattformen – Operativsystem

LinuxEn av de viktigaste punkterna är just plattformen och att bestämma vilken plattform som du ska använda bestäms av din webbplats och dess teknik den är byggd på, oftast är valet mellan Unix / Linux och Windows operativsystem.

Så tekniken bakom din hemsida kommer att bestämma vilken typ av plattform du bör välja och hemsidor som har skapats med Microsoft-teknik så som ASP, VB bör köras på en Windows server medans webbplatser skapade i PHP, Perl eller Python bör köras på ett Linux-baserat system.

2) Resurser & funktioner

När du väl har valt din plattform är nästa steg att planera vilka funktioner du behöver för ditt projekt / webbsida. Detta är inte helt enkelt men vi kommer lista några viktiga funktioner och resurser du bör tänka på inför valet av webbhotell.

Diskutrymme: Du vill ha tillräckligt med diskutrymme för att få plats med din hemsida samt ha möjligheten till att bygga ut ditt innehåll i form av t.ex. högupplösta bilder / filer med mera. Det kan även vara en bra idé att beräkna in så du kan lägga till fler hemsidor på ditt webbhotellskonto utan att diskutrymmet tryter.

Bandbredd: Det är viktigt att bandbredden räcker till när väl mycket trafik kommer till din hemsida. Använder du dig mycket av bilder eller liknande så behövs det mer bandbredd men det är viktigt att du beräknar ungefär vad du kommer att behöva. Skulle det i värsta fall inte räcka till så har oftast webbhotellen möjligheten till att öka bandbredden till en kostnad för ditt konto.

Säkerhetskopior: Detta är en av de viktigaste funktionerna hos ett webbhotell och många webbhotell är inte tillräckligt tydliga hur deras backupsystem fungerar. Oftast vill man få möjligheten till att ladda ner säkerhetskopiorna till sin dator men vissa webbhotell tillåter inte tillgång till backupsystemet förutom när det väl händer något. Det är viktigt att du tar kontakt med webbhotellet om den här informationen är bristfällig innan du gör ett val.

Uptime / Tillgänglighet: Det här kan vara svårt att kolla då du inte direkt har någon insyn till den här datan men en bra idé är att fråga webbhotellet om den här datan. Vissa webbhotell publicerar upptiden /  tillgängligheten publikt på deras hemsida vilket kan vara en bra indikator att webbhotellet tar tillgängligheten till deras tjänster på allvar.

Antal extra domäner: En annan viktigt funktion är extra domäner för utöver den domänen du använder för att registrera ditt webbhotellskonto så behövs det ofta möjligheten till att kunna lägga till fler domäner / webbplatser under samma webbhotellskonto.

Databaser: Hur många databaser tillåter webbhotellet och hur stora får dem lov att vara och det är viktigt att du tar reda på vilka typer som erbjuds på webbhotellet.

Tekniker: PHP, ASP, Perl, Python ta reda på vilka tekniker som erbjuds.

Cronjobs: Detta är en viktigt teknik som ger dig möjligheten till att köra script / program schemalagt i tidsintervaller enligt dina parametrar. Denna funktionen stöds inte av alla webbhotell och du bör ha som mål att försöka inkludera den här funktionen när du väljer webbhotell.

E-postkonton: Antal e-postkonton, har dem stöd för webmailklienter, POP3 med mera.

3) Kostnad

Kundtjänst

Stirra dig inte blind på priset, billigast är inte mest prisvärt och dyrast är definitivt inte bäst. Det är viktigt att du läser och gör undersökningar om webbhotellet, vad säger andra webbhotellskunder om webbhotellet?

Det kan vara en bra idé att titta på webbhotell som erbjuder pengarna-tillbaka-garanti för då har du möjligheten till att byta webbhotell utan att förlora några pengar. Många webbhotell erbjuder också pengarna tillbaka för återstående tid när webbhotellskonton avslutas.

Förutom pris och pengarna-tillbaka-garantier är det även viktigt att överväga kvaliteten på kundsupport och teknisk service som webbhotellet erbjuder. Ett webbhotell med tillgänglig, kunnig och vänlig kundservice kan vara avgörande, speciellt under kritiska situationer där din webbplats upplever problem eller när du behöver snabb hjälp med tekniska frågor.

Sök efter recensioner som specifikt nämner erfarenheter av kundsupporten för att få en bättre bild av hur väl webbhotellet tar hand om sina kunder. En stark supportfunktion kan vara värd sin vikt i guld, och i längden kan det visa sig vara mer värdefullt än initiala kostnadsbesparingar.

4) Kundtjänst & Support

Kundservice är en aspekt som oftast undervärderas eller glöms bort tills det är för sent. 24/7 kundtjänst som krav i Sverige är svårt då de flesta webbhotellen inte har det men det viktigaste är att även kunna nå kundtjänsten på helgerna och även om det bara är några timmar på helgerna som det är öppet så bör möjligheten finnas.

En annan bra sak att titta efter är en så kallad kunskapsdatabas eller en så kallas FAQ (Frequently asked questions) på hemsidan. Detta är en bra indikation på nivån av kundservice och expertis du kan räkna med att få.