tänka på innan man väljer webbhotell

Vad ska man tänka på innan man väljer webbhotell?

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

Det finns mycket man bör tänka på innan man väljer webbhotell och det finns en hel del saker man kan kolla upp innan man gör ett val. Ett bra tips är att kolla på http://www.webhosting-benchmark.com/rank där det körs tester dagligen på vissa webbhotell dock inte alla men det ger en bra fingervisning.

Webbhotellets tillförlitlighet

Tillförlitlighet även kallat upptid är tiden tjänsten är åtkomlig under en viss tid t.ex. en månad, de flesta svenska webbhotell ligger säkert över 99% upptid per månad. Det här kan vara svårt att undersöka innan man väljer ett webbhotell och det finns inte direkt något bra sätt att kolla det förutom att kontakta webbhotellet och fråga efter sådan data. Vi på Webbhotelljaken.se kommer dock försöka få igång någon typ av upptid lista i framtiden.

Upptid är en viktig aspekt när du ska välja webbhotell både för dina besökare samt sökmotorerna så ta reda på det innan du bestämmer dig.

Kontoutrymme

Det här kan vara riktigt bökigt att reda ut men många webbhotell erbjuder över en gigabyte utrymme vilket låter bra och det kan det också vara om det även gäller databasen. Många webbhotell erbjuder över en gigabyte utrymme men det inkluderar inte storleken på databasen alltid. Vissa har rätt så hårda restriktioner när det gäller databasens storlek vilket du bör undersöka genom att kontakta webbhotellet.

En del webbhotell erbjuder även obegränsat utrymme vilket man borde se upp med då utrymme faktiskt kostar en hel del pengar. Det finns inget som heter obegränsat utrymme och är endast ett marknadsföringstrick som vissa webbhotell kör med vilket jag anser vara oseriöst.

Trafikmängd ( Bandbredd )

Trafikmängden varierar rätt mycket beroende på vilket webbhotell du väljer men det är väldigt enkelt att räkna ut ungefär vad du behöver och göra en ungefärlig estimering på vad kommer behöva i framtiden. Bildkataloger kan dock vara väldigt svårt att beräkna och tar oftast mycket bandbredd då besökaren kollar på en hel del bilder.

Ett enkelt sätt att räkna ut storleken på hemsidan är att använda sig utav http://www.websiteoptimization.com/services/analyze/ där du kan ta fram storleken på första sidan för att sedan multiplicera det med besökarens antal sidvisningar per dag och månad, sidvisningar ligger normalt på runt 2-5 sidvisningar lite beroende på vad för typ av hemsida du har.

Ska du driva en liten blogg med lite besökare så är trafik knappt något du behöver bekymra dig över då de flesta webbhotell erbjuder så pass mycket trafik att du aldrig någonsin kommer nå taket.

Kontrollpanel

Vad för typ av kontrollpanel använder sig webbhotellet sig utav? det här är faktiskt något du som blivande kund vill ta och undersöka då många kontrollpaneler saknar stor funktionalitet vilket leder till att du måste kontakta supporten så fort du vill göra någon form av ändring.

cPanel
cPanel är en av de vanligare kontrollpanelerna i världen och vissa svenska webbhotell har valt att använda sig utav den. Kontrollpanelen är väldigt enkel att navigera sig i och är fullspäckad med funktioner som underlättar dina funktionella behov.

Den här kontrollpanelen förtjänar 5/5

Plesk
Plesk är också en vanlig kontrollpanel på maknaden och är en utomordentlig kontrollpanel som har de flesta funktioner man kan tänka sig behöva till sitt webbprojekt.

Plesk kontrollpanel får 4/5

Andra kontrollpaneler
Det finns många andra bra kontrollpaneler men tyvärr saknar många av dessa funktioner man kan behöva till sitt webbprojekt och måste be supporten om hjälp.

Var noga med att kolla upp vilken typ av funktionalitet du behöver och fråga runt vad webbhotellen har att erbjuda.

Support

Många webbhotell erbjuder idag både telefonsupport och e-postsupport men idag används oftast e-postsupport då det är både enkelt och smidigt. Man bör försöka välja ett webbhotell som erbjuder telefonsupport då det kan krävas i vissa viktiga situationer så som om hemsidan skulle ligga nere.

Support eller extra support kostar i vissa fall en viss summa pengar via de större leverantörerna och kan bli väldigt dyrt om det är utanför webbhotellets öppettider men oftast ingår gratis support i webbhotellpaketet.