säkra din Wordpress-webbplats mot hacking

Så säkrar du din WordPress-webbplats mot hackerattacker

Annonslänkar

Denna sida innehåller affiliatelänkar. Om du köper något via dessa länkar kan vi få en provision.

Läs mer om våra villkor på vår webbplats.

Stäng

WordPress driver nu över 472 miljoner webbplatser världen över och är fortfarande ett av de enklaste och mest populära verktygen för att skapa hemsidor och bloggar. Tyvärr gör detta också WordPress till ett attraktivt mål för cyberattacker. En av de största hoten idag är automatiserade botnätattacker som försöker ta över hemsidor och servrar som använder WordPress.

Även svenska webbhotell rapporterar om storskaliga attacker som använder brute force-metoder i ett försök att komma åt WordPress-sidor.

Den stora nackdelen med att använda ett så pass välkänt verktyg som WordPress, som dessutom är öppen källkod, är att det ständigt är utsatt för hot. Angripare riktar sig ofta mot populära plattformar för att maximera effekten av sina attacker. Men samtidigt är en av de största styrkorna med att köra öppen källkod just det stora antalet utvecklare som granskar och förbättrar koden kontinuerligt. Eftersom så många använder och bidrar till WordPress, upptäcks och åtgärdas buggar och säkerhetsbrister ofta snabbt. Detta kollektiva arbete leder till snabbare förbättringar och ett mer robust system över tid.

Men det finns många olika sätt att skydda sig och göra det mycket svårt för angripare att hacka din WordPress-installation. Nedan listar vi de bästa sätten för att undvika att bli hackad av botnät och andra hot.

Håll din WordPress-webbplats alltid uppdaterad

Den absolut viktigaste punkten är att du alltid håller din WordPress-webbplats uppdaterad. Nya versioner innehåller inte bara nya funktioner utan även buggfixar och säkerhetsuppdateringar som täpper till säkerhetshål. Det är också viktigt att du håller dina teman och plugins uppdaterade till de senaste versionerna. Automatiska uppdateringar är nu tillgängliga i WordPress och kan aktiveras för både kärnan, teman och plugins.

Har du många WordPress-installationer rekommenderar vi att du läser vår artikel om hur du enklast administrerar flera WordPress-webbplatser.

Använd inte ”admin” som användarnamn

Ett enkelt men effektivt sätt att öka säkerheten är att undvika att använda ”admin” som användarnamn. Skapa istället ett nytt konto med ett unikt användarnamn och tilldela det administrativa rättigheter. När du har skapat det nya kontot, ta bort det gamla ”admin”-kontot. Detta minskar risken för brute force-attacker eftersom ”admin” ofta är det första användarnamnet angripare testar.

Installera säkerhetsplugins

Det finns flera säkerhetsplugins som kan hjälpa till att skydda din WordPress-webbplats. Exempelvis erbjuder Wordfence en brandvägg, malware-skanning och skydd mot brute force-attacker. Andra populära plugins inkluderar Sucuri Security och iThemes Security.

Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA)

Tvåfaktorsautentisering (2FA) lägger till ett extra lager av säkerhet genom att kräva en andra form av identifiering vid inloggning. Detta kan vara en kod från en app på din telefon eller ett SMS. Plugins som Google Authenticator och Duo Two-Factor Authentication gör det enkelt att aktivera 2FA på din WordPress-webbplats.

Begränsa inloggningsförsök

Att begränsa antalet inloggningsförsök kan förhindra brute force-attacker. Plugins som Limit Login Attempts Reloaded och WP Limit Login Attempts blockerar IP-adresser efter ett visst antal misslyckade inloggningsförsök.

Använd starka lösenord

Starka lösenord är avgörande för att skydda din webbplats. Använd lösenord som är minst 12 tecken långa och innehåller en kombination av bokstäver, siffror och specialtecken som !@$?. Undvik enkla och förutsägbara lösenord. Du kan använda en lösenordshanterare för att skapa och lagra starka lösenord.

Regelbundna säkerhetskopior

Se till att du regelbundet gör säkerhetskopior av din webbplats. Detta säkerställer att du kan återställa din webbplats om den skulle bli hackad eller om något annat går fel. Plugins som UpdraftPlus och BackupBuddy gör det enkelt att skapa och hantera säkerhetskopior.

Slutord

Många svenska webbhotell har idag egna filter och säkerhetsåtgärder för att skydda sina användare, men det är fortfarande viktigt att du själv tar ansvar för din webbplats säkerhet genom att följa dessa enkla men effektiva råd. Genom att hålla din WordPress-webbplats uppdaterad, använda starka lösenord, och installera säkerhetsplugins kan du avsevärt minska risken för att bli hackad.

Säkerheten för din webbplats börjar med dig, så se till att du är proaktiv och använder de bästa säkerhetspraxis för att skydda din WordPress-webbplats mot hot under 2024 och framåt.